POKOK KUNYIT


 


 

 

 

 

Pokok kunyit atau nama saintifiknya (Curcuma longa) merupakan tumbuhan hijau daripada family Zingiberaceae. Spesies tumbuhan ini merupakan tanaman rempah yang berasal dari India. Setelah itu, spesies tumbuhan ini kemudian diperkenalkan ke negara Asia yang lain seperti Asia Tenggara dan Asia Selatan. Curcuma longa digunakan dalam hidangan masakan dan juga digunakan untuk tujuan perubatan terutama bagi wanita.

 

MORFOLOGI DAN PEMBIAKAN  

Daun pokok kunyit mempunyai panjang antara 15 hingga 35 cm. Batangnya pula antara 30 hingga 60 cm panjang. Rizom kunyit pula mempunyai saiz antara 4 – 15 cm panjang. Curcuma longa hidup subur di kawasan yang lapang dan terdedah sepenuhnya kepada cahaya matahari.

Rizom kunyit berwarna kuning, sedikit bersisik, berbentuk memanjang dan berjejari. Daunnya pula berwarna hijau, licin, berbentuk bujur dan meruncing di hujung. Daun kunyit mengeluarkan aroma dan sering digunakan dalam masakan.

 

KEGUNAAN DAN KHASIAT

Daun kunyit digunakan untuk memberi aroma dan warna kuning kepada masakan seperti rendang dan gulai. Selain itu, daun kunyit juga turut digunakan sebagai pembalut ikan atau daging yang dibakar. Rizom kunyit digunakan dalam masakan seperti ikan singgang, gulai kuning cili api udang.

 

 

SUMBER

Omosa, L.K., Midiwo, J.O., Kuete V. Curcuma longa Chapter 19 ” . In. Victor Kuete, ed. Medicinal Spices and Vegetables from Africa: Therapeutic Potential Against Metabolic, Inflammatory, Infectious and Systemic Diseases. 2017;425-35. Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809286-6.00031-5 2.

Ulasan